Laura Codruta Kövesi: 'Corruptie is er in alle EU-lidstaten'

15/07/2020
 
Laura Codruba Kövesi, het eerste hoofd van de Europese openbare aanklagers, staat klaar in de startblokken om te beginnen. Vertelt ze in een interview met Euronews. Ook al verloopt de start van het Europees Kantoor van Openbaar Aanklagers niet helemaal vlekkeloos.
 
Kövesi, voormalig Roemeens openbaar aanklager inzake corruptiezaken, is eind vorig jaar benoemd. Het is de bedoeling dat zij en haar team zich gaan bezighouden met de bestrijding van corruptie op Europees niveau en andere grensoverschrijdende criminaliteit. Omdat het een geheel nieuwe instantie binnen de EU betreft, moeten de precieze onderzoeksprioriteiten nog worden uitgewerkt binnen haar team. Het samenstellen van dat team kost moeite. Bijvoorbeeld, omdat Malta in eerste instantie geen kandidaat openbaar aanklagers aanleverde. Dat is inmiddels opgelost. Malta levert alsnog twee openbaar aanklagers. Alle leden van haar team moeten nog wel officieel worden benoemd voor eind dit jaar. Verder zijn er een aantal landen die niet meedoen. Het Verenigd Koninkrijk uiteraard, maar ook Zweden, Denemarken, Ierland, Polen en Hongarije hebben afgezien van deelname. Dit wil niet zeggen dat in die landen geen onderzoeken kunnen gaan plaatsvinden.
 
Het bestrijden van corruptie is dus hét speerpunt voor Kövesi en haar team. Ze zegt daarbij niet te kijken naar wie de corruptie heeft gepleegd of in welk land die heeft plaatsgevonden. 'Corruptie komt in alle EU-lidstaten voor', aldus Kövesi. Financiële fraude, en dan met name mogelijke fraude met gelden uit het te in stellen herstelfonds om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden, mag op haar warme belangstelling rekenen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/07/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft