2019 was het heetste jaar ooit in Europa

22/04/2020
 
Je herinnert je vast nog wel de hittegolven van 2019. Afgelopen jaar was het bij tijden extreem heet in Europa. Het is dan ook geen verrassing dat het Europese Copernicus Climate Change Service (C3S) vandaag rapporteert dat 2019 het warmste jaar ooit gemeten was in Europa.
 
In sommige delen van Europa was het vier graden warmer dan normaal, zegt C3S. De hittegolven braken in heel West-Europa temperatuurrecords. In de laatste vijf jaar lag de gemiddelde temperatuur in Europa twee graden hoger dan in de tweede helft van de 19e eeuw. Wereldwijd gezien was 2019 het op een na warmste jaar ooit. Alleen 2016 was nog warmer, wat te maken had met een zeer krachtige El Nino dat jaar (= zeer sterke opwarming van het normaal koele zeewater in de Grote Oceaan, Wikipedia).
 
Wat verder nog verontrustend is in de cijfers van C3S is dat het in delen van de Zuidpool ook veel warmer was dan normaal, wat het gevaar van een versnelde afbrokkeling van de ijsmassa inhoudt.
 
Naar verwachting zal de globale uitstoot van koolstof en andere broeikasgassen dit jaar flink verminderen door de coronacrisis, maar wetenschappers waarschuwen voor een inhaaleffect wanneer de wereldeconomie weer opstart. Het is daarom nodig om te blijven investeren in duurzame energie om de verdere opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegen te gaan.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/04/2020 - ...
 

  Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft