'Europese binnengrenzen moeten zo snel als mogelijk weer open'

08/05/2020
 
Om het coronavirus zoveel mogelijk buiten de landsgrenzen te houden, deden veel EU-lidstaten hun binnengrenzen op slot. Heel begrijpelijk, maar zodra het weer verantwoord is, moeten de grenzen zo snel als mogelijk terug open. Zegt Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson.
 
'Europa moet terug naar de toekomst', luidt haar argumentatie. 'We moeten terug naar het normale. En we moeten het doen zodra de gezondheidssituatie het toelaat', aldus Johansson. De sluiting van de grenzen gebeurde ongecoördineerd. Johansson ziet graag dat de heropening wel met meer overleg gebeurt. Daarom stelt de Europese Commissie voor de grenscontroles geleidelijk aan op te heffen. Zoals gisteren gemeld, vergadert de Europese Commissie woensdag 13 mei over een plan van aanpak om het toerisme terug op een veilige manier te laten opstarten. Dat zal niet gaan zonder een vrij verkeer van personen. 
 
Johansson kijkt ook al verder vooruit. De Schengenzone moet worden uitgebreid, is haar mening. 'Op de langere termijn moeten we het beter doen dan we tot nu toe hebben gedaan. We moeten het Schengenakkoord updaten en verder versterken.' Het is haar voornemen om Bulgarije, Roemenië en Kroatië - landen die al jaren in de wachtkamer zitten voor toetreding - spoedig te laten toetreden. De Europese leiders zijn het daarover in principe al eens. 
 
Of het openen van de binnengrenzen ook werkelijk snel gaat gebeuren, valt nog te bezien. België is voorlopig niet van zins de grens met Nederland voor 8 juni te openen en de Franse regering kondigde gisteren aan de grenzen met de buurlanden tot zeker 15 juni gesloten te houden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/05/2020 - ...
 

   Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft