Europol waarschuwt voor toegenomen gevaar op extremisme door coronapandemie

24/06/2020
 
Door alle Europese lockdowns die de afgelopen maanden van kracht waren, is het gevaar toegenomen op aanslagen door zowel links- als rechtsextremisten. Deze waarschuwing uitte Europol chef Catherine De Bolle dinsdag 23 juni.
 
Door de lockdowns heeft de onvrede onder bepaalde bevolkingsgroepen kunnen blijven sluimeren. De Bolle sluit niet uit dat na het heropstarten van het normale leven de maatschappelijke onvrede tot uiting zal komen. 'Zowel links- als rechtsextremisten en degenen die de jihad aanhangen, zullen pogen hun doelen te realiseren. Daarbij gebruikmakend van de opportuniteit die de pandemie hen biedt', aldus De Bolle. 
 
De Bolle deed haar uitspraken tijdens de presentatie van het Europol jaarverslag over 2019. Daaruit blijkt dat het aantal jihadistische aanslagen in Europa in 2019 is gedaald tot zeven mislukte dan wel geslaagde aanslagen. Er waren zes rechts extremistische pogingen tot aanslagen waarvan er eentje lukte. De voedingsbodem voor rechtsextremisten is wel toegenomen met een stijging van antisemitisme en vijandigheid tegen minderheden. Dat zou het aantal gewelddadige incidenten waarbij extreemrechts betrokken is, kunnen doen stijgen. Vooral de links extremisten en anarchisten waren actief in 2019 met 26 getelde (pogingen tot) aanslagen. Voornamelijk in Italië, Spanje en Griekenland. 
 
Het complete jaarverslag valt na te lezen via de site van Europol.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24>/06/2020 - ...
 

       Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft