Ever Given mag weg uit Suezkanaal na akkoord tussen kanaalautoriteiten en verzekeraars

23/06/2021
 
De Suez Canal Authority (SCA) en de verzekeraars van het containerschip Ever Given, dat in maart in het Suezkanaal strandde door slecht weer, hebben naar verluidt een overeenkomst bereikt over compensatie voor de door SCA geleden schade. Daardoor kan het schip na drie maanden zijn weg binnenkort weer vervolgen. 
 
Details over het akkoord zijn niet bekendgemaakt door de verschillende erbij betrokken partijen. Zo zijn er naast SCA en de Taiwanese rederij Evergreen waarvoor het schip voer ook de verladers (eigenaren van de containers) en de Japanse eigenaar van het schip, Shoei Kisen Kaisha. Deze laatste heeft averij grosse ingeroepen waardoor ook de verladers mee moeten betalen aan de compensatieovereenkomst.
 
SCA eiste in eerste instantie een compensatie van meer dan 900 miljoen dollar. Dat werd later verlaagd tot 550 miljoen, waarvan 200 miljoen direct te betalen bij vertrek. Scheepvaartdeskundigen stellen echter dat de schade voor SCA eerder beperkt zou zijn gebleven. SCA draait niet op voor de bergingskosten, de schade aan de oever van het Suezkanaal is gering en bovendien te verhalen op de eigen verzekering. De schade voor de verladers lijkt een pak groter. De bederfelijke goederen in de containers zijn na al die maanden veelal niet meer bruikbaar en seizoensgebonden artikelen hebben al een flink deel van hun waarde verloren. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/06/2021 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft