Analyse: Belgische exitstrategie laat nog veel vragen open

25/04/2020
 
De Belgen kunnen vanaf 4 mei het normale leven weer in fasen hervatten. Normaal wordt het echter niet meteen en of we op enig moment in 2020 weer van een normaal functionerende samenleving kunnen spreken, zonder voorschriften en restricties, is vooralsnog onzeker. Zoveel bleek uit de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad gisteravond.
 
Federaal premier Sophie Wilmès en de overige premiers hadden hun tijd genomen om de persconferentie te voorbereiden. Waar normaal gesproken alleen Wilmès het woord voert tijdens zulke persconferenties, mochten nu ook de heren hun zegje doen. Er werden Powerpoint sheets vertoond om zaken te verhelderen. 
 
De grote lijnen voor de komende weken kwamen duidelijk naar voren. België gaat vanaf 4 mei geleidelijk weer van het slot. Eerst de economie met op 4 mei het toestaan van economische bedrijvigheid in alle sectoren, contactberoepen uitgezonderd. Op 11 mei volgt dan de heropening van alle retail. Vanaf 18 mei kunnen de leerlingen en studenten weer hun lessen en studies oppakken, maar wel in kleinere klassen en het kleuteronderwijs nog uitgezonderd. In de maand mei krijgen de Belgen ook weer meer bewegingsvrijheid. Elkaar opzoeken, een dagje naar de kust of het tweede huis. Naar museum, samen sporten. Het wordt allemaal weer mogelijk, in fasen en als de expertengroep het verantwoord vindt. En altijd met in acht neming van de social distancing en de hygiënevoorschriften. De grens oversteken, zit er echter niet in voor 8 juni en ook de horeca moet tot minstens die datum de deuren gesloten houden. Cafés nog langer dan restaurants.
 
Testen en tracing zal een belangrijk onderdeel van de exitstrategie vormen. Wie ook maar vermoedt dat hij/zij symptomen vertoont van het coronavirus moet naar de huisarts voor een test. Alle testresultaten worden in de gewesten opgeslagen, zodat kan worden nagegaan met wie die persoon in contact is geweest. Hiervoor richten de afzonderlijke regeringen speciale tracingcentra in. Deze mensen worden dan ook getest. Op die manier wil men de verspreiding van het virus blijven volgen en in de hand houden. 
 
Tot zover het duidelijke gedeelte van de maatregelen. Er blijven echter nog veel vragen over. Neem het verplicht dragen van een mondkap in het openbaar vervoer. Wie gaat controleren of alle reizigers dit de hele rit doen en welke sanctie staat erop wanneer ze het niet doen? De contactberoepen. Kappers knippen zeker niet tot 18 mei. Daar is nog overheen te komen voor de klanten. Maar er zijn ook contactberoepen die niet allemaal kunnen wachten tot 18 mei. Denk aan de kinesist (voor de Nederlandse lezers: de fysiotherapeut), denk aan de tandarts. Niks over gehoord. Een ander groot vraagteken blijft de situatie in verzorgingscentra voor ouderen en voorzieningen voor mensen met beperking. Over het vorige week opgegooide balletje van toegestaan bezoek door één en dezelfde persoon gedurende één uur per dag hoor je niets meer. Is dat nu al doorgevoerd in Vlaanderen of Wallonië? Zo nee, komt het er nog van? En wanneer mogen die bewoners zich verheugen op het geheel hernemen van hun vrijheid? En zou dat wel verstandig zijn, want vooral in de woonzorgcentra woedt het virus nog steeds. Het bleef gisteravond stil hierover.
 
Waarschijnlijk volgen na het weekend nog de nodige verduidelijkingen en aanvullingen. De gevolgen van de versoepelingen zullen worden bestudeerd en elke versoepeling kan ook worden teruggedraaid indien nodig, waarschuwde Wilmès. We moeten er dus maar vanuit gaan dat ook de zomer van 2020 tamelijk surrealistisch zal verlopn, met altijd het gevaar van een nieuwe uitbraak op de loer. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/04/2020 - ...
 
    Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft