File van vrachtschepen in Suezkanaal door gestrand schip

24/03/2021
 
Waarschijnlijk als gevolg van de harde wind is het schip Ever Given van de Taiwanese rederij Evergreen vastgelopen in het zand in het Suezkanaal. Pogingen om het schip los te trekken, zijn tot nu toe mislukt. Er heeft zich al een file van vrachtschepen gevormd in het Suezkanaal die niet meer kunnen passeren op hun weg naar Azië of Europa.
 
De Ever Given vaart onder Panamese vlag en was op weg vanuit China naar de haven van Rotterdam. Het schip weegt 200.000 ton en is 400 meter lang. Volgens de autoriteiten van het Suezkanaal is dit het grootste schip ooit dat er is vastgelopen. Zij proberen het schip nu alsnog los te trekken. Mocht dat niet lukken, dan zal de lading eerst op andere schepen moeten worden overgeladen. Het scheepvaartverkeer door het Suezkanaal zou dan dagenlang gestremd blijven. Ondertussen is een ouder deel van het kanaal geopend om de opstopping zoveel mogelijk te beperken.  
 
Het Suezkanaal is één van de drukst bevaren routes ter wereld. Het is 193 km lang en verbindt Port Said aan de Middellandse Zee met Suez aan de Rode Zee. De tocht door het kanaal neemt tussen de 11 en 16 uur in beslag en jaarlijks nemen zo'n 17.000 schepen deze route.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/03/2021 - ...