Goedkeuring Herstelfonds door Fins parlement onzeker

12/05/2021
 
Vandaag stemt het Fins parlement over het Europese Herstelfonds van 750 miljard euro dat de EU economie weer een boost moet geven na de coronacrisis. Alle EU-lidstaten moeten akkoord gaan met de regels van dat Herstelfonds en de Finnen stribbelen tegen.
 
In het Finse parlement is een twee derde meerderheid nodig voor de regering om het Herstelfonds erdoorheen te krijgen. Het is de vraag of dat gaat lukken. De Finse parlementariërs nemen namelijk aanstoot aan uitspraken van vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis en Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni. Zij vertelden afgelopen maandag in het Europees Parlement dat het Herstelfonds misschien een permanent instrument gaat worden om geld op te halen voor de EU. 'Hoe meer succesvol de implementatie van het Herstelfonds verloopt hoe groter de discussie zal zijn of we niet een permanent gelijkwaardig instrument moeten hebben', aldus Dombrovskis.
 
Die uitspraak is bij de Finnen in het verkeerde keelgat geschoten. De Finnen hebben er altijd op gehamerd dat het Herstelfonds een tijdelijk iets zou moeten zijn en dat er geen gemeenschappelijke leningen in de toekomst worden aangegaan (gemeenschappelijk als EU zijnde). De Finse minister van Financiën Matti Vanhanen verklaarde na de uitspraak van Dombrovskis dan ook direct dat het niet aan de Eurocommissarissen is om uitspraken te doen over toekomstige financiële instrumenten. Het is afwachten vandaag of hij daarmee de weerstand onder Finse parlementariërs heeft weggenomen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/05/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft