Finland bezorgd over aanwezigheid Russische oligarch op Fins eiland

13/10/2021
 
De Russische oligarch Igor Kesaev heeft met behulp van een zogenaamd Cypriotisch 'gouden paspoort' een Fins eiland gekocht dat volgens het Finse ministerie van Defensie van strategisch belang is. De oligarch wordt verdacht van nauwe banden met de Russische maffia en inlichtingendiensten. Dat maakt de Finnen nog zenuwachtiger.
 
Kesaev heeft zijn vermogen vooral te danken aan de handel in tabak, maar er zijn verdenkingen dat hij zich ook inlaat met wapenhandel. Sinds hij het eiland in zijn bezit heeft, zijn er accommodaties verrezen en is een landingsbaan voor helikopters aangelegd. Dat laatste stond niet in het originele bestemmingsplan. Het is voor de Finse autoriteiten onduidelijk wat Kesaev van plan is op het eiland. Zij vrezen dat de Russische regering er een politiek doel mee heeft. Poetin zou vaker gebruikmaken van oligarchen om zijn invloed in het buitenland uit te breiden.
 
Normaal gesproken, kan iemand van buiten de EU niet zo makkelijk een investering doen in een EU-lidstaat. Tot vorig jaar Cyprus en nu nog steeds Malta bieden echter zogenaamde 'gouden paspoorten' te koop aan. Daarmee worden mensen van buiten de EU dus ineens EU-burger en kunnen zij rondreizen en investeren. Dat is hier dus ook bij Kesaev het geval. In Finland ligt het extra gevoelig, omdat het meer dan een eeuw onderdeel uitmaakte van het Russische tsarenrijk en Stalin in het begin van WO II nog probeerde Finland te bezetten. De betrekkingen tussen beide landen zijn derhalve gespannen.
 
Cyprus is vorig jaar gestopt met de verkoop van gouden paspoorten. Dit gebeurde nadat verslaggevers van Al Jazeera zich voordeden als fixers om zo'n paspoort te verkrijgen voor een Chinese zakenman, terwijl deze een crimineel verleden had. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft Malta opgeroepen hetzelfde te doen. Zij herinnert eraan dat de bezitter ervan in potentie de mogelijkheid heeft van toegang tot alle 27 lidstaten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/10/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft