Finnen willen niet op Zweden blijven wachten om toe te kunnen treden tot de NAVO

16/06/2022
 
Zweden en Finland wachten allebei nog op groen licht om toe te kunnen treden tot de NAVO. De Turkse president Erdogan is de enige binnen de NAVO die dwarsligt. Hij heeft vooral bezwaren tegen de Zweedse toetreding. De Finnen beginnen hun geduld te verliezen. 'Desnoods treden wij al toe tot de NAVO', zegt Jussi Halla-aho (foto), hoofd van Buitenlandse Zaken Comité van het Finse parlement.
 
Finland en Zweden dienden tegelijkertijd hun verzoek tot lidmaatschap in en beide landen trekken ook gezamenlijk op in hun streven daartoe. Dat is en blijft ook het uitgangspunt van de Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin. Jussi Halla-aho ziet het echter anders. Volgens hem valt de militaire dreiging van Rusland ten opzichte van Finland en Zweden ook niet te vergelijken. 'Wij hebben een 1.300 km lange grens met de Russen, Zweden niet.' De toetreding van Finland tot de NAVO moet dan ook vanwege de eigen noodzaak zijn, aldus Jussi Halla-aho.
 
De Turkse president Erdogan heeft bezwaren tegen de Finse en Zweedse toetreding, omdat de twee landen 'Koerdische terroristen steunen'. Die opmerking is vooral gericht aan Zweden. NAVO-baas Jens Stoltenberg hoopt nog steeds de plooien glad te kunnen strijken, zodat de twee landen formeel verwelkomd kunnen worden op de NAVO-top in Madrid eind deze maand.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/06/2022 - ...