Frankrijk moeit zich met Grieks-Turks conflict over oostelijk deel Middellandse Zee

14/08/2020
 
Frankrijk is zich actief gaan moeien met het Grieks-Turkse conflict inzake het exploiteren van olie en gas in het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee. De Franse president Macron heeft een marinefregat en twee straaljagers naar het gebied gestuurd om de Grieken te ondersteunen in hun geschil met de Turken.
 
Volgens Macron is de situatie in het gebied 'zorgelijk door de unilaterale actie van Turkije om in het gebied naar olie te gaan zoeken'. De spanningen die die stap veroorzaakt, moeten volgens Macron stoppen. De Grieken zijn blij met de praktische en uitgesproken Franse steun. De Turken reageren negatief en beschuldigen Griekenland en Frankrijk ervan de spanning op te voeren. President Erdogan zei donderdag dat 'de Grieken verkeerde stappen nemen door er een partij bij te betrekken die geen enkele kustlijn heeft in het betrokken gebied' (Frankrijk).
 
Vandaag bespreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU onder andere de spanningen in het oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee. De Griekse minister van BuZa ontmoet daarnaast ook zijn Amerikaanse ambtsgenoot Mike Pompeo.
 
Waarover het Grieks-Turkse conflict precies draait, lees je in mijn berichtgeving van afgelopen maandag. Maar er speelt meer. Turkije is sinds een klein jaar ook actief in Libiƫ. Het steunt de door de VN erkende regering van nationale eenheid. Dat is tegen de zin van grote militaire spelers als Rusland en Frankrijk die de tegenregering onder leiding van generaal Haftar steunen. In ruil voor de Turkse steun aan de regering van nationale eenheid heeft Libiƫ ingestemd met de afbakening van de maritieme grenzen tussen de twee landen. Een afbakening waarbij de Griekse eilanden Rhodos, Kreta en Karpathos en het eiland Cyprus net buiten die afbakening vallen en een afbakening die de Grieken en de Cyprioten beschouwen als schending van het internationaal zeerecht.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/08/2020 - ...