Lloyd's List roept Frans Timmermans uit tot meest invloedrijke persoon in scheepvaart dit jaar

06/12/2022
 
Lloyd's List is een Engels daglad voor de scheepvaart dat al sinds 1734 bestaat. In haar top-100 van meest invloedrijke figuren in de scheepvaart dit jaar staat vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans op nummer 1. Volgens Lloyd's List is dit geen vreemde keuze.
 
Timmermans is het gezicht van de energietransitie die de EU heeft ingezet en die ook voor de scheepvaart verregaande veranderingen met zich meebrengt. De Europese Commissie heeft een aantal voorstellen voor de scheepvaart klaar in het kader van het Fit for 55 programma. Die voorstellen behelzen onder meer dat ook de scheepvaart deel gaat uitmaken van de emissierechtenhandel waarmee landen onderling hun CO2-verbruik kunnen uitruilen.  Verder moet de scheepvaart werk gaan maken van het gebruik van duurzamere brandstoffen. 
 
De zeevaart is momenteel goed voor 13,5% van alle CO2-uitstoot binnen de vervoerssector in de EU. De EU wil in 2030 de netto-uitstoot van alle broeikasgassen met minimaal 55% hebben verminderd, vandaar Fit for 55. De maatregelen voor de scheepvaart zijn gericht op schepen van meer dan 5.000 ton, vissersschepen uitgezonderd. Die schepen vormen 55% van de gehele zeevloot en zijn goed voor 90% voor de CO2-uitstoot door de scheepvaart. In 2025 moeten zij die uitstoot met 2% hebben teruggebracht. In 2030 met 6% en dit percentage loopt op tot uiteindelijk 75% minder uitstoot in 2050. 
 
De rederijen moeten dus aan de bak en daarom staat Timmermans wat Lloyd's List betreft dit jaar op nummer 1. Als verantwoordelijke EU-beleidsman die de scheepvaart drastisch gaat veranderen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/12/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft