France Logistique moet Frankrijk weer in top-10 logistieke wereldspelers brengen

13/01/2020
 
De Franse premier Edouard Philippe heeft afgelopen week France Logistique officieel in het leven geroepen. Dit is een nieuw platform dat de samenwerking tussen de Franse logistieke sector en de overheid moet vergemakkelijken met als doel Frankrijk weer in de top-10 van logistieke wereldspelers te brengen. 
 
Frankrijk kent enkele grote logistieke ondernemingen die opereren op Europees of zelfs wereldniveau, zoals Geodis en Gefco. Toch staat het land volgens de Wereldbank pas op de 15e plaats van mondiale wereldspelers in de logistiek. De directe buurlanden Belgiƫ, Nederland en Duitsland doen het veel beter met respectievelijk een vierde, derde en eerste plaats.
 
De redenen voor de lage Franse klassering zijn divers: hoge kosten voor logistiek vastgoed, een veel langere realisatieduur van logistieke projecten dan in de buurlanden, ongunstige wegvervoer kosten, geen langetermijnvisie, et cetera. Het platform France Logistique moet samen met de overheid deze obstakels uit de weg gaan ruimen.  Het is een platform voor logistieke coƶrdinatie, animatie en uitwisseling van gedachten.
 
Anne-Marie Idrac is benoemd tot voorzitter van het platform. Zij heeft veel ervaring in de logistiek. Ze was in het verleden staatssecretaris van transport en buitenlandse handel, werkzaam bij het Parijse openbaar vervoer en de Franse spoorwegen. Idrac wil met het platform vooral oplossingen aandragen voor enkele belangrijke kwesties: opleiding, het attractiever maken van het werken in de logistieke sector, duurzaamheid en fiscaliteit. Volgens Idrac heeft de Franse logistieke sector behoefte aan vereenvoudiging en niet nog meer complexiteit.
 
Samenvatting van artikel op site Les Echos. Copyright Nederlandse tekst: Johan Peters, 13/01/2020 - ...