Franse parlementsverkiezingen in teken van inflatie

07/06/2022
 
De Franse parlementsverkiezingen van zondag 12 en 19 juni beloven een spannende strijd te worden tussen de linkse alliantie onder leiding van Jean-Luc Mélenchon en En Marche, de sociaal-liberale partij die in het parlement de Franse president Macron steunt en vertegenwoordigt (hij richtte de partij in 2016 op, maar is sinds zijn presidentschap geen voorzitter meer). Hot item tijdens de parlementsverkiezingen is de almaar stijgende inflatie en daarmee de stijgende kosten voor levensonderhoud.
 
De Franse regering zet voluit in op het in stand houden van economische groei. Voordat de energieprijzen in de tweede helft van 2021 begonnen te stijgen, was de Franse economie net goed aan het herstellen van de gevolgen van de coronapandemie. Het BBP lag dat jaar op 7% en de werkloosheidsgraad lag met 7,3% op het laagste niveau sinds 2008. Macron en zijn regering willen voorkomen dat die goede cijfers verdwijnen. Daarom zijn er tegemoetkomingen voor bedrijven en gezinnen inzake de gestegen energieprijzen. Daarnaast investeert de regering nog eens 20 miljard extra in de economie, bijvoorbeeld via belastingverlagingen op productie. Dat gaat allemaal niet werken, zegt de linkse alliantie echter. Om de economie te laten groeien, is het ook nodig de koopkracht van de Fransen te verhogen. Het zijn immers niet alleen meer de energieprijzen die de hoogte ingaan. En dat laat de regering achterwege, aldus links.
 
De peilingen geven een wisselend beeld te zien wie van de Franse kiezer het meest gelijk krijgt. De ene keer ligt de linkse alliantie nipt voor, de andere keer En Marche. Het verschil bedraagt telkens slechts 4%.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/06/2022 - ...
 
       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft