De sinaasappelsap wordt duur betaald

26/03/2020
 
 
Consumenten kopen door de verspreiding van het coronavirus meer producten waarvan ze hopen dat ze hen gezond houden, zoals sinaasappelsap. Doordat de vraag ernaar flink is gestegen, en er problemen zijn in de supply chain inzake het leveren van de benodigde sinaasappels, zijn de prijzen voor futures voor sinaasappelsap de afgelopen maand met meer dan 20% gestegen. Die stijging op de derivatenbeurzen zal de consument ook in zijn portemonnee gaan voelen.
 
Er is momenteel te weinig transportcapaciteit om alle sinaasappels vanuit bijvoorbeeld Spanje, Brazilië of Florida wereldwijd te transporteren naar de fabrieken. Daar komt bij dat het coronavirus ook de arbeiders treft die de sinaasappels moeten oogsten. De economische wetmatigheid die zegt dat bij een stijgende vraag naar en een dalend aanbod van een bepaald product de prijs ervan doet stijgen, is hiermee verklaard in het geval van de futures voor sinaasappelsap.   
 
De futures voor sinaasappelsap hebben deze maand hun sterkste stijging laten zien zinds oktober 2015. Een future is een financieel contract tussen twee partijen die zich verbinden om op een bepaald tijdstip een bepaalde hoeveelheid van een product of financieel instrument te verhandelen tegen een vooraf bepaalde prijs. Men komt dus een transactie in de toekomst overeen (Wikipedia, lees daar meer over hoe de handel in futures precies in zijn werk gaat).
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/03/2020 - ...