Duitsland ziet niets in voorstel voor Russische terugkeer in G7

27/07/2020
 
De Amerikaanse president Donald Trump stelde in juni voor Rusland weer toe te laten tot de G7, een intergouvernementeel forum van zeven rijke industrielanden die jaarlijks bij elkaar komen om de wereldeconomie te bespreken. Duitsland, lid van de G7 en momenteel voorzitter van de EU, ziet niets in dat voorstel.
 
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas ziet geen kans voor een terugkeer van Rusland in de G7 zolang het land het Oekraïense schiereiland de Krim blijft bezetten. Het was juist die bezetting in 2014 die toenmalig Amerikaans president Barack Obama en de andere G7-leden deed besluiten Rusland uit de toen nog G8 te gooien. Het is volgens Maas aan Rusland zelf om een terugkeer mogelijk te maken door een blijvende vrede in Oekraïne te realiseren. Dat proces verloopt volgens de Duitser 'moeizaam'. Rusland is wel nog lid van de G20, een groep die bestaat uit de G7-landen plus 13 andere grote, opkomende economieën.
 
Ook de overige G7-leden buiten de VS en Duitsland - Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada - zien niets in het voorstel van Trump. Die deed verder in juni de suggestie van de G7 een G10 of G11 te maken met ook Australië, Zuid-Korea en India erbij. Volgens de Amerikaanse president is de G7 'verouderd'. Volgens Maas zijn de G7 en de G11 'verstandige formats en is er geen behoefte aan een G11 of G12'.
 
De Europese Unie als entiteit is weliswaar geen lid van de organisatie, maar de Eurocommissaris van Buitenlandse Betrekkingen neemt wel aan de G7-bijeenkomsten deel als gast. De huidige Eurocommissaris Josep Borrell ziet evenmin iets in een Russische terugkeer.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/07/2020 - ...
 

 Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft