Column: corona, gebed zonder einde

03/11/2021
 
Nadat de Belgen sinds afgelopen vrijdag weer met een mondkapje op moeten winkelen, kondigde de Nederlandse premier Mark Rutte gisteravond in een zoveelste corona persconferentie eveneens de terugkeer van het stuk textiel aan in de Nederlandse supermarkten, winkels en publieke ruimten. Het mondkapje. Het staat symbool voor onze onkunde en vooral onwil om met het coronavirus om te gaan. 
 
Natuurlijk. De besmettingen liggen op een te hoog niveau en zolang er nog redelijk veel mensen ongevaccineerd rondlopen, kom ik verderop op terug, moet je iets doen. Maar beste Belgische en Nederlandse politici en virologen: het mondkapje heeft de vorige golven niet geholpen en gaat ook nu de cijfers niet naar beneden brengen.
 
Mensen foefelen immers massaal met dat ding. Kijk rond in het ov, in de winkels. Mensen dragen het maar half (neus vrij), laten het voor de vorm rond de kin zitten of dragen gewoon helemaal geen mondmasker. Waar is de controle? Die is er niet of onvoldoende. Een overijverige winkelmedewerkster van de Delhaize ging in Antwerpen op de eerste dag van herinvoering fanatiek achter klanten aan. 'Hallo! Mondkapje!' Dat zal ze nu waarschijnlijk al niet meer doen.Waarom zou je het in de trein voordoen? De kans dat een conducteur er iets van zegt, is gering. Want, zo vaak zie je hem/haar niet.
 
Een overgrote meerderheid van de bevolking draagt het ding wel netjes. Ik ook, onder stil protest. Want zelfs als je dat ding op hebt, helpt het geen reet. Het irriteert, je hyperventileert en vooral: als je anderen zonder of met verkeerde draagwijze met het ding ziet, voel je je een sukkel dat jij het wel op hebt. En dan nog: stel je moet niezen of hoesten. Dat ga je niet in je mondkapje doen, want dan komen al je bacteriën daarin te zitten. Niet gezond, krijg je ze weer naar binnen. Wat doe je dan? Je zet het mondkapje af. Als je netjes de hygiëneregels volgt, nies/hoest je in je elleboog. Je zou iedereen die gewoon in zijn hand of in de ruimte zijn/haar virusdeeltjes loslaat een euro moeten geven ...
 
Kortom: mondkapjes staan symbool voor een beleid uitgestippeld door politici en virologen die het ook niet meer weten. Wellicht zou het helpen als werkelijk heel de aardbol op de voorgeschreven manier met die dingen omgaat, maar dat is een illusie. De mens, en zeker de vrijgevochten Nederlander, foefelt naar hartenlust met het ding.
 
Vaccinatie en anti-vaxxers
Wat is dan wel de oplossing? We zetten voor het bijna afgelopen jaar 2021 al onze hoop op de vaccins. Iedereen een prik of in de meeste gevallen twee prikken. Helaas zijn er ook nu mensen die daar geen boodschap aan hebben. Wie om medische redenen geen prik kan krijgen, is geëxcuseerd. Alle anderen moeten zich diep schamen.
 
'Ja, maar ik ben gezond.' 'Ja, maar de vaccins zijn onvoldoende getest.' 'Ja, maar ik weet niet wat ik in mijn lichaam gespoten krijg.' Virussen trekken zich niets aan van gezond of ongezond. Ze kunnen elk immuunsysteem foppen. Bij ongezonde mensen makkelijker dan bij gezonde mensen. De vaccins zijn op honderdduizenden mensen getest. Zijn die overleden? Weet jij wat je allemaal binnenkrijgt met wat je eet en drinkt? Menigeen doet dat sowieso niet op een gezonde manier. En voor wie er wel op let: weet jij wat al die toevoegingen aan producten precies in je lichaam doen? Ze staan niet voor niets in superkleine lettertjes op de verpakking. Kijk, nu lanceer ik zelf een complottheorie. Zo makkelijk gaat dat.
 
Wat nu?
De meeste anti-vaxxers zullen niet meer zijn over te halen zich alsnog te laten vaccineren. Ja, sommigen misschien nog met geld. Met dank aan lieden als Thierry Baudet die de meest aperte onzin inzake corona iedere dag live op Twitter rondspuit. In één ding hebben ze gelijk: ook gevaccineerden kunnen ziek worden. Als een vaccin 92% bescherming biedt, is er sowieso altijd al 8% kans dat het bij iemand niet (goed) werkt. Dat is ingecalculeerd.
 
We gruwelen van het mondkapje. Terecht. We willen ons niet laten vaccineren. Onterecht. En zo blijft het coronavirus dus circuleren. Waarbij je moet hopen dat het een keer muteert in een minder besmettelijke variant in plaats van meer besmettelijk. Maar dat zit natuurlijk niet in de aard van het beestje.
 
De kans is dus zeer groot dat Mark Rutte op 12 november nog een stap verder gaat met de coronatoegangsbewijzen zoals gisteren al aangekondigd. Anderhalve week is al een krappe tijdspanne om verandering tot stand te brengen en gezien ons gedrag, hoeven we ons geen illusies te maken dat op 12 november ineens de grote ommekeer zichtbaar is.
 
Zo blijft de strijd tegen het coronavirus een gebed zonder einde. Al was het maar, omdat het virus vrolijk de hele wereld over blijft reizen. Het wrange is: we hadden er al lang en breed vanaf kunnen zijn. Als iedereen en dan ook iedereen de basisregels vanaf dag 1 had opgevolgd. Maar ja, vanaf dag 1 begonnen velen er al mee te foefelen. Wie zijn billen brandt .. tot ver in 2023. Op zijn minst.