Te lang nadenken over nemen van penalty zorgt voor misser

07/05/2021
 
Nu de Europese voetbalcompetities op hun einde lopen en de laatste wedstrijden de beslissing gaan brengen over kampioenschap, degradatie of Europees voetbal is het nuttig voor de strafschopnemers onder de spelers om vooral niet te veel na te denken als ze nog een beslissende penalty mogen nemen. De kans is groot dat ze dan naar het kampioenschap kunnen fluiten of degraderen door een misser. 
 
Studenten van de Universiteit Twente hebben onderzoek gedaan naar de werking van de hersenen bij spelers die een penalty mogen nemen. Zij gingen voor de start van het onderzoek er al vanuit dat de druk die op zo'n speler ligt van invloed is op het eventuele missen van de strafschop. De studenten wilden vooral weten of die spanning ergens in de hersenen valt waar te nemen. Zij gebruikten daarvoor een techniek genaamd functional near-infrared spectroscopy (fNIRS).
 
In totaal 22 vrijwilligers waren bereid een serie strafschoppen te nemen terwijl ze een headset droegen die werkte met de genoemde techniek. De strafschoppen varieerden in moeilijkheid. Een penalty zonder keeper in het doel, een penalty met een keeper die de ballen doorliet en een penalty met een keeper die er alles aan deed ze te stoppen.
 
Bij de spelers die een penalty misten, noteerden de onderzoekers een verhoogde hersenactiviteit in de prefrontale cortex. In dit gebied dat vooraan in de hersenen ligt, worden allerlei motorische bewegingen aangestuurd. Het speelt echter ook een rol bij het grondig nadenken over het nemen van beslissingen. De onderzoekers gaan er daarom vanuit dat penaltynemers die te lang nadenken over hoe ze de penalty zullen nemen een grotere kans op een misser riskeren. Tegelijkertijd stellen de onderzoekers dat de fNIRS techniek spelers juist kan helpen hun brein te trainen in situaties waarin sprake is van veel spanning.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/05/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft