Coronapandemie heeft negatieve impact op gesteldheid botten

26/01/2021
 
De coronapandemie is niet goed voor de gesteldheid van onze botten. Door het vele thuiszitten en een te late diagnose van eventuele problemen zouden veel mensen in de komende jaren problemen met bewegen kunnen krijgen. Dat stelt Jane Barratt, algemeen secretaris van de internationale federatie voor veroudering
 
Preventie en het bevorderen van het belang van sterke botten was al voor de uitbraak van de pandemie een ondergeschoven kindje in de aandacht voor de gezondheidszorg, zegt Barratt. Gemeten in percentage van het BBP is het bedrag dat wordt besteed aan preventieve maatregelen nu al schandalig laag volgens Barratt. Zij wijst daarbij op de kosten voor de samenleving die heupbreuken en valpartijen door poreuze botten met zich meebrengen. Naast de financiƫle gevolgen zijn er ook de mentale gevolgen: mensen kunnen niet meer het leven leiden dat ze gewend waren. Ze worden afhankelijk van hulp.
 
Binnen de EU zijn er nu al 22 miljoen vrouwen en 5,5 miljoen mannen die last hebben van hun botten. Goed voor 37 miljard euro aan gezondheidskosten ofwel 3% van de totaaluitgaven voor gezondheid. En dat zijn niet alleen ouderen. De problemen kunnen ook bij jongeren ontstaan. Barratt pleit dan ook voor een gesprek over het belang van sterke botten, losgekoppeld van leeftijd. Want, de chronologische leeftijd van een persoon komt lang niet altijd overeen met hoe sterk zijn of haar botten op dat moment zijn. Daarom zouden kinderen er al op jonge leeftijd onderwijs over moeten krijgen. Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk via gezonde voeding.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/01/2021 - ...