Google houdt bij waar je uithangt en met hoeveel man

03/04/2020
 
Gedurende de coronacrisis gaat Google gegevens publiceren over hoeveel mensen zich op een bepaalde plek bevinden in zo'n 130 landen. Google belooft de privacy hierbij te waarborgen.
 
Het plan is wekelijks bij te houden hoeveel mensen zich op belangrijke locaties bevinden en die gegevens te vergelijken met een eerdere periode. Bijvoorbeeld een week, maand of nog langer geleden. De plaatsen die Google in de gaten houdt zijn winkels, apothekers, parken en stranden, trein-/bus- en metrostations, kantoorgebouwen en andere werkplekken, woonverblijven. De benodigde techniek is al voorhanden. Google gebruikte hem voordien om onder andere reizigers te informeren hoe druk het is bij bepaalde musea of andere bestemmingen.
 
Met de gegevens die Google nu gaat verzamelen, krijgen overheden een overzicht of er voldoende spreiding is en of er niet te veel mensen op één bepaalde plek zijn op een bepaald moment. Op basis van die inzichten kunnen overheden dan extra maatregelen nemen. Google garandeert dat het de verzamelde data anoniem maakt. Bovendien kun je je mobiele apparaten zo instellen dat Google je niet kan volgen.
 
Het besluit van Google komt een dag na kritiek van Eurocommissaris van Waarden en Transparantie Vera Jourova (redactionele noot: de BBC zegt Justitie. Je kunt zien dat de Britten met hun hoofd al weg zijn uit de EU. Eurocommissaris van Justitie is Didier Reynders) op grote tech firma's dat ze wetenschappers meer zouden moeten helpen bij de bestrijding van het coronavirus.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/04/2020 - ...