Grieken en Turken ruziën over vindplaats olie en gas, EU wil bemiddelen

10/08/2020
 
In het oostelijke deel van de Middellandse Zee bevinden zich olie- en gasvoorraden. Welk land heeft het recht deze te exploiteren? De Turken en Grieken ruziën er onderling over, wat tot een escalatie zou kunnen leiden tussen twee buurlanden - en NAVO-lidstaten - die het al eeuwen niet met elkaar kunnen vinden.
 
Turkije is gisteren weer begonnen met het zoeken naar olie en gas in het omstreden gebied. Dat is een paar dagen nadat Griekenland en Egypte het gebied vorige week tot een exclusieve economische zone hadden uitgeroepen. De Grieks-Egyptische deal behelst het trekken van maritieme grenzen tussen de twee landen en is een antwoord op een soortgelijke Turks-Libische deal die al november 2019 werd gesloten.
 
Zowel Griekenland als Turkije proberen zich dus dit deel van de Middellandse Zee toe te eigenen als zijnde hun territorium. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus het Hoofd Buitenlandse Betrekkingen van de Europese Commissie, Josep Borrell. Volgens Borrell moet internationaal recht de doorslag geven en is de Europese Commissie bereid het dispuut over dit deel van de Middellandse Zee, dat hij van vitaal veiligheidsbelang noemde, op te lossen.
 
Voor degenen die verder willen lezen: tussen de Grieken en Turken botert het al eeuwen niet. Griekenland is eeuwenlang onderdeel geweest van het Ottomaanse Rijk en wist zich in de jaren 20 van de 19e eeuw daaruit los te maken, wat niet zonder bloedvergieten ging. Er is een Wikipedia-pagina over.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/08/2020 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft