VS en EU waarschuwen Turkije nogmaals

14/10/2020
 
Afgelopen zondag kondigde Turkije aan dat het het seismologisch onderzoeksschip Oruç Reis opnieuw naar het betwiste oostelijke deel van de Middellandse Zee stuurt voor onderzoek naar olie en gas. Zowel de VS als de EU reageerden dinsdag afkeurend op deze Turkse beslissing. Duits minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas waarschuwde Turkije het noodzakelijke vertrouwen dat nodig is om het Turks-Griekse geschil op te lossen niet op het spel te zetten. 
 
Het Amerikaanse State Department gaf een verklaring uit waarin het Turkije vraagt de onderzoeksactiviteiten te stoppen. 'Dwang, bedreigingen, intimidatie en militaire activiteiten zullen de spanningen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee niet verminderen. We dringen er bij Turkije op aan deze gecalculeerde provocatie te beëindigen en onmiddellijk te beginnen met uitgebreide gesprekken met Griekenland', aldus het State Department. Duits minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei in een gesprek met de Griekse premier Mitsotakis 'erg verbaasd te zijn door de Turkse verklaringen de afgelopen dagen. Turkije zou er alles aan moeten doen opdat de geopende dialoog met Griekenland niet wordt gesloten door unilaterale maatregelen'. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei aan de vooravond van een EU-top in Brussel, donderdag en vrijdag, dat de EU 'alle beschikbare instrumenten tegen Turkije zal gebruiken, indien de Turken doorgaan met hun illegale activiteiten'. 
 
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat niet Turkije maar Griekenland de spanningen laat escaleren. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/10/2020 - ...