Gelazer binnen Groen

02/10/2020
 
De Vlaamse en Waalse Groenen maken deel uit van de nieuwe Belgische federale regering onder leiding van Alexander De Croo. Blijdschap dus bij de Vlaamse Groenen? Niet echt. Er is gelazer tussen partijvoorzitter Meyrem Almaci en fractieleider in de Kamer Kristof Calvo. En dat is niet van vandaag of gisteren.
 
De bom tussen de twee is gebarsten door het besluit van Almaci om Calvo op het ledencongres niet voor te dragen voor een ministerspost in de regering De Croo. In plaats daarvan koos zij voor twee vrouwen: Tinne Van der Straeten en Petra De Sutter. Met die namen heeft Calvo geen moeite, maar hij had zelf op een ministerspost gerekend en vindt dat de procedure 'wel anders had gekund'. Calvo wil zich 'binnenkort wel bezinnen over wat gebeurd is in de partij'.
 
Wat er feitelijk aan de hand is, volgens een reconstructie in De Tijd, is een clash tussen Calvo en Almaci. De twee hebben verschillende visies en stijlen. Almaci is daarnaast als partijvoorzitter niet onomstreden. Onder haar leiding boekte Groen tijdens de verkiezingen wel een winst, maar niet de verwachte grote winst. Een deel van de aanhang veroordeelde haar campagnestrategie als 'rampzalig'.
 
Er bestaan momenteel twee kampen binnen de partij: een kamp Calvo en een kamp Almaci. Voorlopig heeft het kamp Almaci een klap uitgedeeld aan het kamp Calvo. Het is de vraag of en hoe kamp Calvo daarop gaat reageren en, niet onbelangrijk, of dat onrust gaat brengen binnen de net gevormde regering. Een regering die uit zeven partijen bestaat en interne onrust binnen welke deelnemende partij dan ook kan missen als kiespijn. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/10/2020 - ...