Franse Groenen veroveren grote steden in tweede ronde gemeenteraadsverkiezingen

29/06/2020
 
De Franse Groenen, Europe Ecologie-Les Verts (EELV), hebben een historische overwinning geboekt tijdens de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen die 28 juni werd gehouden. En Marche, de beweging van president Emmanuel Macron, kwam er niet aan te pas.
 
De Groenen mogen vanaf heden de burgemeester leveren in onder andere Lyon, Bordeaux, Straatsburg en Poitiers. Het meest opmerkelijke is dat ze in het parlement nog geen vertegenwoordigers hebben en hun hele verkiezingscampagne hebben gerund vanuit een kantoor met slechts vier betaalde krachten.
 
Ook in de megasteden Parijs en Marseille scoorden de Groenen goed. In Parijs won uiteindelijk de huidige socialistische burgemeester Anne Hidalgo vrij gemakkelijk. De socialistische burgemeester van Lille, Martine Aubry, behield nipt haar post. De extreemrechtse Rassemblement National van Marine Le Pen veroverde de stad Perpignan. Het is daarmee de eerste keer in meer dan 20 jaar dat extreemrechts weer een stad gaat besturen van meer dan 100.000 inwoners.
 
De tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen stond eigenlijk al op 24 maart gepland, maar moest worden uitgesteld vanwege de Franse lockdown na de uitbraak van het coronavirus.
 
Bronnen: Le Monde (tot aan het betaalgedeelte) en de BBC.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft