Antwerpse haven noteert negatieve halfjaarcijfers

08/07/2020
 
In het eerste kwartaal van 2020 kon de haven van Antwerpen nog positieve overslagcijfers voorleggen. Maar over het eerste halfjaar van 2020 is de haven dan toch in de rode cijfers beland. In vergelijking met de eerste helft van 2019 bedroeg de terugval in de overslag van alle goederenstromen tezamen 4,9%.
 
De positieve cijfers in het eerste kwartaal kwamen vooral op rekening van de containertrafiek. In het tweede kwartaal ging deze echter ook onderuit als gevolg van onderbrekingen in de supply chain door de coronacrisis. Toch tekent de containertrafiek over de eerste zes maanden van dit jaar nog een plus van 0,4% in vergelijking met 2019. Farmaproducten, producten die besteld waren via de e-commerce en gezonde etenswaren werden het meest aangevoerd per container in de maanden dat de coronacrisis op zijn hoogtepunt was.
 
Breakbulk daalde met 29%. IJzer en staal, de belangrijkste goederengroep binnen dit segment, daalde met 33,1%. RoRo (overslag auto's) daalde met 21,8% ten opzichte van januari-juni 2019. Droge bulkoverslag nam met 13,1% af. Dit kwam voornamelijk door een verminderde overslag van kolen. De overslag van meststoffen steeg juist licht met 1%. Ook vloeibaar massagoed (olieproducten) ontkwam niet aan de malaise. De aanvoer daalde met 7,5%. Chemicaliƫn, ten slotte, zagen een vermindering van 8,9% in vergelijking met dezelfde periode in 2019.
 
Voor de tweede helft van 2020 zijn de vooruitzichten onzeker. Port of Antwerp ziet wel de eerste tekenen van herstel en het aantrekken van de Europese economie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/07/2020 - ...
 

          Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft