'Geen handelsakkoord tussen VK en VS als VK het Goede Vrijdagakkoord ondermijnt'

11/09/2020
 
Behalve met de Europese Unie zal het Verenigd Koninkrijk nog meer nieuwe handelsakkoorden moeten sluiten. Zoals met de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Peolosi waarschuwt de Britten dat er geen handelsakkoord komt als zij het Goede Vrijdagakkoord ondermijnen door bepalingen uit de Withdrawal Agreement met de EU te halen.
 
Afgelopen week raakte bekend dat de Britse regering een wet in voorbereiding heeft die bepalingen inzake de handel tussen Ierland en Noord-Ierland wil terugdraaien, mochten de besprekingen tussen de Europese Commissie en het VK uitlopen op een no-deal Brexit. In dat geval dreigt er weer een harde grens te ontstaan tussen Ierland (EU-lid) en Noord-Ierland (onderdeel van het VK).
 
Net als voor de Europese Commissie is dit ook onaanvaardbaar voor de Amerikaanse Democraten, waarschuwt Pelosi in een boodschap aan de Britten. 'Als de Britten de Withdrawal Agreement niet uitvoeren en de Brexit daardoor het Goede Vrijdagakkoord ondermijnt, is er absoluut geen kans dat een handelsakkoord tussen de VS en het VK het Amerikaanse Congres passeert', aldus Pelosi. 
 
Voor de Amerikaanse Democraten is het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 van grote symbolische waarde, omdat voormalig Democratisch president Bill Clinton er een groot aandeel in had wat de totstandkoming betreft. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/09/2020 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft