Europese ondernemingen bereiden zich vanaf nu beter voor op harde Brexit

10/07/2020
 
Ook deze week is er weinig vooruitgang geboekt in de gesprekken tussen de EU en het VK over een nieuw handelsverdrag. EU-onderhandelaar Michel Barnier gaf tijdens een persconferentie donderdag Europese ondernemingen als advies mee hun voorbereidingen voor een eventuele harde Brexit op te schalen.
 
Er zou wel wat beweging zitten in langslepende dossiers als de visserij en een gelijk level playing field. Tegelijkertijd gaf Barnier echter aan dat het goed is als Europese ondernemers hun huidige voorbereidingsplannen inzake een Brits vertrek uit de EU binnenkort eens herbekijken. Deal of geen deal, er zullen wijzigingen zijn in de handelsrelatie met de Britten op alle vlakken vanaf 2021, aldus de Europese Commissie in een begeleidend schrijven. Daarin valt verder te lezen dat er onvermijdelijk verstoringen zullen gaan optreden in de handel tussen de EU en het VK. Verstoringen waar ondernemers niet op zitten te wachten met de huidige corona ellende.
 
Het is ook nog volstrekt onduidelijk hoe de handelsstromen tussen de EU en het VK moeten gaan verlopen. Bij een harde Brexit wil de regering Johnson importtarieven gaan hanteren op goederen die vanuit de EU het VK binnenkomen. Maar de Britse minister van Internationale Handel, Lizz Truss, waarschuwde Boris Johnson deze week in een uitgelekte brief dat dit voornemen mogelijk in strijd is met internationale handelsverdragen en dat het de smokkel van Europese goederen naar het VK in de hand zou kunnen werken. Omgekeerd zou het VK de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op de stoep kunnen krijgen wanneer de regering Johnson Europese goederen een voorkeursbehandeling geeft door tijdelijk geen douaneaccijnzen erop te heffen, totdat er een douaneakkoord is. Dit plan is inmiddels alweer door de Britse regering ingetrokken.
 
Volgende week gaan de onderhandelingen verder in Brussel. Daarbij zal ook de grens tussen Ierland en Noord-Ierland weer op de agenda staan. De Europese Commissie is namelijk bezorgd dat het VK de implementatie van het Noord-Ierland protocol niet zal kunnen voltooien voor 31 december. Dit protocol moet voorkomen dat er vanaf 2021 weer een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/07/2020 - ...
 

          Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft