Nederlandse HEMA winkels kampen met volle distributiecentra

15/01/2021
 
 
In BelgiĆ« zijn de HEMA-filialen nog open, maar in Nederland zijn alle 500 vestigingen dicht vanwege de harde lockdown die er geldt. Dat geeft problemen met de voorraden. De  distributiecentra liggen nog vol met voorraad die bestemd was voor de decemberverkoop.
 
Door de gedwongen sluiting lijdt HEMA 10 miljoen euro verlies per week, aldus dagblad Trouw waaruit de site logistiek.nl zijn informatie haalt. Om de financiĆ«le schade niet te veel te laten oplopen, schort HEMA nu alle uitstaande bestellingen bij zijn leveranciers op tot half april. Die vooral Aziatische leveranciers hoeven voorlopig ook geen nieuwe bestellingen meer te verwachten. Ten slotte verlengt HEMA  de betalingstermijn voor alles wat al is geleverd eenzijdig met 30 dagen. 
 
HEMA doet online nog wel goede zaken. Volgens De Telegraaf is de online verkoop sinds half november met 300% gegroeid. Dit is echter onvoldoende om het verlies in omzet van de gesloten winkels te compenseren. Volgens retaildeskundige Paul Moers in Trouw blijkt hieruit dat HEMA de onlineverkoop niet op orde heeft en bovendien ook te weinig investeert in de winkels in Nederland en het buitenland.
 
HEMA is in 2020 overgenomen door supermarktketen Jumbo.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/01/2021 - ...