ABN AMRO: transport- en logistieksector herstelt zich pas in 2022 volledig

21/08/2020
 
In een sectorprognose voor de transport en logistiek schetst ABN AMRO de gevolgen van de coronacrisis voor de sector. Dit jaar verwacht de bank een volumekrimp van 5,5%. Het jaar 2021 zou een bescheiden volumegroei van 2,5% laten noteren. Pas in 2022 zou de sector de coronaklap dan in zijn geheel hebben verwerkt.
 
Vooral de kleinere bedrijven in de sector hebben het moeilijk leest Transport en Logistiek Nederland in de prognose. 'Zij fungeren vaak als flexibele schil van een grotere branchegenoot die hen regelmatig opdrachten verstrekt. Grote en middelgrote bedrijven hebben vanaf maart een deel van hun financiƫle schade kunnen afwentelen op de bedrijven in de flexibele schil.'
 
Binnen de sector transport en logistiek zijn er grote verschillen in de volumekrimp. Zo krijgt de binnenvaart naar verwachting met 'slechts' 3,5% krimp te maken, terwijl het spoor en de luchtvracht beide een krimp van 10% optekenen. Er is één groeier in 2020: post en koeriers ziet het volume met 5% groeien. Ongetwijfeld een effect van het vele online shoppen tijdens de lockdown. Alle cijfers en veel meer achtergrondinfo vallen te lezen in de complete sectorprognose.
 
ABN AMRO ziet de toekomst van de totale sector op de langere termijn positief in, bijvoorbeeld vanwege Europese initiatieven om de sector te verduurzamen. Dit geldt dan vooral voor de zeevaart en de luchtvracht. In het wegvervoer ziet ABN AMRO voorlopig geen krachtig herstel optreden. Daar zijn de meeste opties voor verduurzaming al ingevoerd en andere sectoren waarvan het wegvervoer grotendeels afhankelijk is, denk aan de bouw en de agrarische sector, blijven het voorlopig lastig houden. Niet alleen door corona, maar ook door allerhande kabinetsmaatregelen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/08/2020 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft