Verdediging Mladic vraagt om vrijspraak of nieuw proces

26/08/2020
 
Gisteren, dinsdag, is dan eindelijk het hoger beroep inzake de veroordeling tot levenslange gevangenisstraf van Ratko Mladic begonnen. Op dinsdag mochten zijn advocaten spreken. Zij vroegen om vrijspraak of een nieuw proces. Volgens hen zijn er bij de veroordeling in 2017 ernstige fouten gemaakt.
 
In 2017 werd Mladic tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege de moord op 7.000 Bosniërs in Srebrenica in 1995 door het Bosnisch-Servische leger waar hij toen de leiding over had. De rechtbank sprak hem echter vrij van medeplichtigheid aan genocide inzake de moord op Bosniërs en Kroaten in zes Bosnische gemeenten in 1992.
 
De verdediging bracht diverse argumenten aan waarom ook in de Srebrenica zaak vrijspraak op zijn plaats is. Ten eerste de gezondheid van Mladic. Hij zou mentaal niet meer in staat zijn het hoger beroep goed te kunnen volgen. Door er toch fysiek aanwezig te moeten zijn, worden zijn mensenrechten geschonden. Ten tweede trok de verdediging het vonnis uit 2017 in twijfel. De rechtbank heeft volgens de verdediging verschillende juridische fouten gemaakt. Zo zou het bewijs van de openbaar aanklager onvolledig zijn geweest, net als de expertverklaringen. Mladic zou niet hebben geweten van de op stapel staande moord in Srebrenica. Sterker nog: de Bosnisch-Servische politie zou ook een aandeel in de moorden hebben gehad en die stonden niet onder bevel van Mladic. 
 
Vandaag voert de openbaar aanklager het woord. Daarna is het de beurt aan de rechters van het Mechanism for International Criminal Tribunals om een definitief oordeel over de schuld van Mladic te vellen. Dat wordt niet voor 2021 verwacht. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/08/2020 - ...
 

    Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft