Hongaarse LGBT-gemeenschap demonstreert tegen wetsvoorstel dat hun rechten inperkt

15/06/2021
 
Vandaag behandelt het Hongaarse parlement een wetsvoorstel van de regering Orban dat officieel kindermisbruik en pedofilie moet tegengaan. Maar in het wetsvoorstel zitten ook allerlei maatregelen verwerkt die het voor de Hongaarse LGBT-gemeenschap nog moeilijker maakt zich te uiten. Die gemeenschap ging daar aan de vooravond van de stemming tegen de straat op.
 
Het wetsvoorstel stelt namelijk ook dat genderidentiteit in reclames en op afbeeldingen alleen mag worden weergegeven via de traditionele rolverdeling, hetero man of vrouw. Homoseksuelen, lesbiennes, transgenders mogen dus niet te zien zijn. Ook het adopteren van kinderen is sinds vorig jaar al voorbehouden aan traditionele gezinnen. De LBGT-gemeenschap vreest dat zij het nieuwe doelwit van de regering Orban zijn geworden nu hij niet meer kan afgeven op vluchtelingen en asielzoekers, en met de parlementsverkiezingen in 2022 in het vooruitzicht.
 
De partij van Orban, Fidesz, heeft een comfortabele meerderheid in het parlement. De wet zal dus wel worden aangenomen. Helemaal omdat het extreemrechtse Jobbik heeft gezegd ook voor te stemmen. Dat is opmerkelijk, gezien het feit dat Jobbik met vijf andere oppositiepartijen -waaronder socialisten en groenen - een monsterverbond heeft gesloten om tijdens de verkiezingen van volgend jaar met gezamenlijke kandidaten op te trekken. Jobbik zegt dat het na de verkiezingen ervoor zal zorgen dat het oneigenlijke elementen in de wet weer ongedaan zal maken. Vooralsnog is dit een eerste onenigheid binnen de broze oppositiecoalitie. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/06/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft