Hongaarse regeringspartij creŽert nu al gunstige uitgangspositie met oog op verkiezingen in 2022

12/11/2020
 
Uiterlijk in 2022 zijn er nieuwe parlementsverkiezingen in Hongarije. Regeringspartij Fidesz van premier Orban probeert nu al met een serie wetsvoorstellen een zo gunstig mogelijke uitgangspositie voor zichzelf te creëren voor die verkiezingen.
 
Fidesz heeft in het huidige parlement een onaantastbare tweederde meerderheid. Met de gisteren ingediende wetsvoorstellen zal het voor de oppositie in 2022 weer moeilijker worden daarin verandering aan te brengen. In 2022 wil de oppositie als een gezamenlijk front naar de kiezer trekken. Een van de gisteren ingediende wetsvoorstellen zegt dat partijen kandidaten in minstens 50 kiesdistricten moeten voordragen. Tot nu toe staat dat aantal op 27. De regering wil zo voorkomen dat er 'pseudo-partijen ontstaan die vooral uit zijn op publieke gelden'. De oppositie vreest echter een ander motief. Ze zullen nu meer gezamenlijke lijsten moeten gaan vormen, Hongaren kunnen twee stemmen uitbrengen, en dat maakt het aanspreken van kiezers om op de oppositie te stemmen lastiger. Liberale kiezers stemmen bijvoorbeeld nu eenmaal niet op een lijst waarop ook een rechts extreme partij staat. In een gezamenlijke verklaring zeggen de Hongaarse oppositiepartijen dat het lijkt dat premier Orban meer bezig is met zijn herverkiezing dan met het bestrijden van de coronacrisis in zijn land.
 
Verder diende de regering nog een amendement in dat zegt dat ouders vrouw en man zijn en dat 'gewaakt moet worden over de seksuele identiteit van kinderen waarmee ze worden geboren'. En alleenstaande ouders zouden voortaan alleen nog maar een kind kunnen adopteren na speciale toestemming van het ministerie van Familiezaken. Beide wetsvoorstellen bemoeilijken de positie van de Hongaarse LGBT-gemeenschap.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/11/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft