Wat wordt de houding van het Westen tegenover Rusland na de oorlog in Oekra´ne?

05/12/2022
 
Terwijl de Russische oorlog tegen Oekraïne in een winterslaap lijkt te sukkelen, vraagt de EU zich af wat de houding tegenover Rusland moet worden eens die oorlog een keer is beëindigd. Er tekenen zich twee kampen af met een totaal uiteenlopende visie. 
 
De Franse president Macron bezocht afgelopen week zijn Amerikaanse collega Joe Biden. De twee spraken onder andere over de oorlog in Oekraïne. Na afloop zei Biden dat hij bereid is met Poetin te praten op het moment dat deze met de oorlog stopt. Die uitspraak lijkt een toezegging aan Macron. De Franse president is vanaf het begin af aan voorstander geweest van het openhouden van de communicatiekanalen met het Kremlin. En dat niet alleen. Op de Franse televisie verklaarde hij afgelopen zaterdag dat het Westen moet nadenken hoe het veiligheidsgaranties aan Rusland kan bieden na beëindiging van de oorlog. Garanties waardoor Rusland zich niet meer 'bedreigd' zou voelen door alle NAVO- en EU-lidstaten aan zijn grenzen. Hij wordt daarin gesteund door onder andere Duitsland en Italië.
 
Met die toegeeflijke houding is men in Oost-Europa en de Baltische staten verre van gediend. En ook bijna nieuw NAVO-lid Finland wil niets weten van toegeeflijkheid aan Rusland. De Finse premier Sanna Marin zei afgelopen vrijdag op staatsbezoek in Australië dat de EU en de NAVO veel eerder naar de Oost-Europese en Baltische staten hadden moeten luisteren. 'Toenadering tot Rusland is een totaal verkeerde aanpak gebleken. De Russen geven niet om economische banden. Ze geven niet om sancties.'
 
In een tweet reageerde de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrelius Landsbergis afgelopen zaterdag eveneens negatief  op de verzoenende Franse toon. ''De tactiek om Rusland onverslagen te laten en een toekomstige partnership met het Westen aan te laten gaan is giftig. Het zou leiden tot een oproep om de oorlog te beëindigen zonder een Oekraïense overwinning.'
 
En dat, vrezen de Oost-Europeanen en de Balten, speelt alleen maar in het voordeel van Poetin die dan ongestoord verder zou kunnen gaan met stoken in landen om zijn droom van herstel van het groot Russische Rijk te voltooien. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/12/2022 - ...