Ikea zocht en vond alternatieven voor Russisch en Belarussisch hout

27/01/2023
 
Voor wie zich weleens afvraagt waar al het hout in de Ikea kasten, tafels, stoelen, et cetera vandaan komt: niet meer uit Rusland of Belarus. Die twee landen waren tot voor de start van de oorlog in Oekraïne belangrijke houtleveranciers voor het Zweedse bedrijf. Sinds de oorlog zocht en vond Ikea alternatieven.
 
De belangrijkste houtleveranciers in het afgelopen boekjaar, dat liep t/m augustus, waren achtereenvolgens Polen, Litouwen en Zweden. Rusland en Belarus zijn normaal goed voor een vijfde en zesde positie. In het afgelopen boekjaar heeft Ikea de import van hout uit die twee landen echter vervangen door een grotere import uit Zweden, de Baltische staten, Polen en Duitsland. Volgens Ulf Johansson, Global Wood Supply and Forestry Manager, viel dat nog niet mee. De vraag naar hout dat niet uit Rusland of Belarus afkomstig is, is groot sinds de oorlog in Oekraïne.
 
De verkoper van meubels en woonartikelen benadrukt dat het alleen hout verwerkt met het Forest Stewardship Council (FSC) label voor gecertificeerd of gerecycled hout. Rusland en Belarus mogen dit label sinds vorig jaar niet meer voeren. Voor de nabije toekomst plant Ikea verder te investeren in het beheer van bossen in verschillende landen om zo in het benodigde hout te kunnen blijven voorzien. De onderneming wil onder andere uitbreiden in Zuid-Amerika.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/01/2023 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft