'Het Europese project is veel belangrijker dan Brexit'

14/01/2021
 
Binnenkort vergadert en stemt het Europees Parlement over het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en het VK dat Michel Barnier namens de EU  heeft bewerkstelligd met de Britten. Barnier gaf een interview over de afgelopen vier jaar onderhandelen en zijn politieke toekomst aan een aantal Europese media, waaronder de Waalse zakenkrant L'Echo.
 
Barnier is blij dat het uiteindelijk toch gelukt is tot een akkoord met de Britten te komen. Gedurende de vier jaar onderhandelen waren er een aantal momenten waarop het tricky was. Het meest spannende moment voor hemzelf was toen de Britse premier Johnson vorig jaar met de Internal Market Bill kwam. De stok achter de deur om de handelsrelatie tussen het Britse vasteland en Noord-Ierland te regelen voor als er geen akkoord mocht komen. Daardoor zou er een harde grens zijn ontstaan tussen Ierland en Noord-Ierland met alle gevaren van dien. Barnier vindt die Britse stap nog steeds 'onbegrijpelijk'. 
 
De nieuwe economische werkelijkheid na het Britse vertrek uit de EU zorgde de afgelopen twee weken voor problemen. Het meest sprekende voorbeeld waren de boterhammen met ham van een Britse trucker die door de Nederlandse douane in beslag werden genomen. Zulke voorvallen zullen we nog vaker zien volgens Barnier: 'Alle dieren, dierlijke producten en plantaardige producten moeten aan beide zijden van het kanaal worden gecontroleerd. Dat is een automatische consequentie van het feit dat het VK nu geen onderdeel meer uitmaakt van de EU. Dat los je niet één twee drie op de komende maanden.'
 
De Brexit is nu een feit en Barnier is blij dat het achter de rug is. Vooral, omdat hij de Europese Unie als geheel een veel belangrijker project vindt dan de Brexit. Hij is dan ook tevreden dat de EU als één blok bijeen is gebleven tijdens de onderhandelingen. Natuurlijk had iedere lidstaat wel zijn eigen belangen, maar de EU is nooit uit elkaar gespeeld. Dat voorkomen, was ook altijd zijn uitgangspunt in de onderhandelingen met de Britten. Barnier vindt het Europese project van de EU dan ook veel belangrijker dan de Brexit. 
 
Op de vraag wat hij nu gaat doen, misschien wel de conferentie over de toekomst van de EU voorzitten zoals her en der wordt gesuggereerd, antwoordt Barnier dat hij eerst en vooral terug naar Frankrijk wil. Hij mist zijn thuisbasis. Eenmaal thuis zal hij zich weer wijden aan zijn eigen politieke familie, de Republikeinen. Dat zal al zijn energie vragen.
 
Voor wie het Frans beheerst is hier de link naar het volledige interview.
 
Samenvatting, vertaling en copyright tekst: Johan Peters, 14/01/2021 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft