Iran zal zeker cyberaanvallen op VS overwegen

07/01/2020
 
 
Vandaag wordt de Iraanse generaal Qasem Soleimani die afgelopen vrijdag om het leven kwam tijdens een Amerikaanse drone aanval begraven in zijn geboorteplaats Kerman. De vraag blijft hoe en wanneer Iran de aangekondigde wraakactie(s) gaat uitvoeren. Het lijkt wel zeker dat cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven en instellingen daar onderdeel van gaan zijn.
 
Volgens een artikel op CNN is Iran weliswaar nog niet zo gespecialiseerd in grote gecoördineerde cyberaanvallen als bijvoorbeeld Rusland en China, maar de Iraniërs zouden de VS zeker ermee kunnen treffen. Reeds in 2011 tot 2013 voerde Iran cyberaanvallen uit op grote Amerikaanse banken, zoals JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo. In 2016 werden zeven Iraniërs die werkten voor twee Iraanse staatsbedrijven hieraan schuldig bevonden voor de rechtbank in New York. Sindsdien zou de Iraanse capaciteit voor cyberaanvallen zijn toegenomen. 
 
Het is onwaarschijnlijk dat Iran in staat is cyberaanvallen uit te voeren op bijvoorbeeld de computersystemen van de NSA, CIA of Google meldt CNN. Maar kleinere bedrijven zouden wel degelijk kwetsbaar kunnen zijn voor een Iraanse cyberaanval. Die hoeft niet direct van vandaag op morgen plaats te vinden, waarschuwt Steven Bellovin, professor Computer Science aan de Universiteit van Columbia: 'Denk eerder aan een marathon dan aan een sprint. Het zou de Iraniërs een paar jaar kunnen kosten om een aanval tegen een bepaald doelwit in gang te zetten. Blijven we zolang alert?'
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/01/2020 - ...