Mario Draghi moet Italië uit de corona- en economische crisis halen

03/02/2021
 
Het is de Italiaanse premier Conte de afgelopen week niet gelukt een herstart van zijn regering te bewerkstelligen. President Sergio Mattarella zal daarom vandaag zeer waarschijnlijk Mario Draghi, oud-president van de Europese Centrale Bank, vragen een technocratische regering te vormen die Italië uit de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande economische crisis moet halen.
 
De centrumlinkse regering Conte viel vorige maand nadat de kleine coalitiepartij Italia Viva van Matteo Renzi uit de regering stapte uit onvrede over de besteding van de Europese herstelgelden. De plannen die Conte daarvoor had, waren volgens Renzi vooral bedoeld om kiezers te winnen en niet voor structurele verbeteringen.
 
President Mattarella wil nu een regering laten vormen zonder een duidelijk overheersende politieke kleur, een technocratische regering dus. Mario Draghi is daarvoor zijn uitgesproken kandidaat. Draghi moet de nog altijd voortdurende coronacrisis aanpakken en een nieuwe plan opstellen voor de besteding van de Europese herstelgelden, goed voor zo'n 200 miljard euro. Al meer dan 88.000 Italianen zijn gestorven aan corona. De economie is vorig jaar met 8,9% gekrompen en meer dan 420.000 banen gingen in 2020 verloren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/02/2021 - ...
 

 Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft