Verkiezing nieuwe Italiaanse president in impasse

28/01/2022
 
De afgelopen week is het de Italiaanse parlementsleden en Senaatsleden niet gelukt een nieuwe president aan te wijzen. Alle kandidaten die het centrumrechtse blok voordroeg, zijn door het linkse blok afgewezen. Vandaag zou er toch een oplossing uit de bus moeten komen. 
 
De rechtse politieke partijen in ItaliĆ« (Lega, Fratelli d'Italia en Forza Italia) bezitten gezamenlijk 452 zetels in het parlement/de senaat. De centrumlinkse partijen (inclusief de Vijf Sterren Beweging) 413. Het probleem waarom centrumrechts geen kandidaat krijgt verkozen ondanks hun meerderheid is tweeledig. Aan de ene kant zijn de partijen onderling verdeeld over het voordragen van één gezamenlijke kandidaat. Daarnaast steunen Lega en Forza Italia de regering onder leiding van Mario Draghi, terwijl Fratelli d'Italia de enige oppositiepartij onder de drie is. Als grootste centrumrechtse partij heeft Lega leider Matteo Salvini deze week diverse namen naar voren geschoven. Die werden allen afgeschoten door centrumlinks. Salvini beloofde gisteren met zijn echte topkandidaat aan te komen zetten, maar dat is niet gebeurd.
 
Hoe nu verder? Het meest waarschijnlijke scenario is dat de Italiaanse politici er bij de huidige president, Sergio Mattarella, op aandringen om nog een (gedeeltelijke) nieuwe termijn te vervullen. De man is echter al 81 en wil uit de politiek. Een andere optie, die al vanaf het begin rondzingt, is dat premier Draghi doorschuift naar de functie van president. Maar wie moet dan premier worden? Het is Draghi die met zijn statuut en persoonlijkheid de boel bij elkaar houdt. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/01/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft