Jaarlijkse vergadering WHO in teken van aanpak coronapandemie

18/05/2020
 
Vandaag en morgen vindt de jaarlijkse vergadering van de WHO plaats. Door de coronapandemie zal dat dit jaar virtueel zijn. Vertegenwoordigers van de 194 lidstaten hebben eigenlijk maar één onderwerp op de agenda: de coronapandemie.
 
De centrale vraag op de vergadering is of het antwoord op de pandemie afdoende en tijdig is geweest. Europa, het VK, Australië en Nieuw-Zeeland willen een onderzoek hiernaar om lessen te kunnen trekken bij een volgende pandemie. Alhoewel er de nodige kritiek wordt verwacht, lijkt het erop dat er geen bestuurlijke afrekeningen gaan plaatsvinden. Daar is het nu het moment niet voor. Een ander gesprekspunt is de politieke onafhankelijkheid. Alle lidstaten betalen contributie, maar president Trump dreigde er enkele weken geleden mee die van de VS stop te zetten, omdat de WHO te veel op de hand van China zou zijn geweest in de aanpak van de coronapandemie.
 
Een andere belangrijke vraag is hoe een pandemie als de huidige in de toekomst te kunnen voorkomen. Nu geldt dat landen aan de WHO moeten melden dat er een serieuze gezondheidskwestie speelt bij hen. De WHO kan dan echter geen onderzoek doen in het betreffende land. Mochten landen WHO missies in een vroeg stadium toelaten om de oorsprong van een ziekte te achterhalen, dan zou de WHO beter advies kunnen geven hoe zich voor te bereiden op een uitbraak.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/05/2020 - ...
 

         Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft