Joe Biden claimt onderbreking in de Amerikaanse supply chain te hebben getackeld

23/12/2021
 
Zo vlak voor kerst had de Amerikaanse president Joe Biden goed nieuws voor al zijn landgenoten. De problemen in de supply chain zijn getackeld. 'Pakjes zijn onderweg, goederen worden geleverd en de schappen in de winkels zijn niet leeg.' Ondanks deze constatering zien experten nog steeds problemen opdoemen in de nabije toekomst.
 
Net als de rest van de wereld had de VS last van een haperende supply chain door de corona pandemie. Goederen waren lang onderweg. Voor de Amerikaanse havens lagen lange wachtrijen van schepen die hun goederen moesten lossen of inladen. Om problemen rond de feestdagen te voorkomen, stelde Biden reeds in juni een taskforce in. Die heeft een leveringscrisis voorkomen, zei Biden gisteren tijdens een gesprek met CEO's van ondernemingen.  Volgens Biden zijn de schappen voor 90% gevuld en worden pakjes sneller bezorgd dan voor de uitbraak van de pandemie.
 
Een van de maatregelen waar de taskforce mee kwam, is de Amerikaanse havens 24/7 goederen te laten lossen en laden. Met hulp van de grootste retailers in het land, zoals Walmart. Volgens het Witte Huis verloopt het transport van containers via de havens nu sneller en is de wachttijd voor schepen om te lossen of te laden inmiddels gehalveerd.
 
Transportexperten erkennen de vooruitgang in de Amerikaanse supply chain, maar zien nog steeds donkere wolken. Door restricties die landen invoeren om de Omikron variant zoveel mogelijk tegen te houden, ontstaan wereldwijd weer nieuwe onderbrekingen in de supply chain. Ook in 2022 is het dus maar de vraag of al je bestelde pakjes op tijd worden geleverd. Of je nu in de VS, Europa of op het Afrikaanse continent woont.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/12/2021 - ...