Voormalig Brits premier John Major: 'Brexit was een kolossale fout'

08/02/2023
 
Voormalig Brits premier John Major, premier van 1990 tot 1997, sprak gisteren (dinsdag) tijdens een parlementair comité over Noord-Ierland over de Brexit. De Brexit was volgens Major 'een kolossale fout' en hij hekelde vooral de uitwerking van het Noord-Ierland protocol daarin.
 
Volgens Major is dit protocol onwerkbaar en wist voormalig premier Boris Johnson die dit met de EU uitonderhandelde maar al te goed. Het protocol regelt het verkeer van goederen tussen Noord-Ierland, dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort, en het Verenigd Koninkrijk. Afgesproken is dat in Noord-Ierland de Europese BTW-regels blijven gelden om zo een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, EU-lid, te voorkomen. En dat heeft weer alles te maken met het Goede Vrijdag Akkoord uit 1998 waarin de strijdende partijen in Noord-Ierland, katholieken en protestanten, beloofden de wapens neer te leggen.
 
Major noemde de Brexit een blunder. 'Je hebt de VS, China en de EU. Wij zouden bij Europa moeten horen.' Het Noord-Ierland protocol is volgens Major het resultaat van een slechte onderhandelingstactiek. 'De regering maakte na de overeenkomst beloften, geen douanecontrole op goederen tussen het VK en Noord-Ierland, die ze vanwege het protocol helemaal niet kon waarmaken. Het protocol moet veranderd worden.' 
 
En dat is een probleem. De partijen in Noord-Ierland zelf zijn het er ook niet over eens. De katholieke Sinn Fein wil er niet aan tornen. Anders dreigen ze het Goede Vrijdag Akkoord op te blazen. De protestantse DUP wil van het protocol af. Het parlementaire comité van gisteren ging vooral over die huidige strubbelingen die ervoor zorgen dat Noord-Ierland nu al bijna een jaar geen regering heeft, omdat katholieken en protestanten vanwege onenigheid over het protocol niet meer willen samenwerken (wat is vastgelegd in het Goede Vrijdag Akkoord). 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/02/2023 - ...