Britse minister van Financiën neemt ontslag

13/02/2020 
 
Net twee maanden na de parlementsverkiezingen heeft de Britse premier Boris Johnson zijn regeringsploeg alweer gewijzigd. Verschillende ministers zijn bedankt. Minister van Financiën Sajid Javid was verwacht te kunnen blijven zitten op zijn post, maar hij stapte zelf op. Hij was het oneens met de eis van Johnson zijn team van medewerkers te ontslaan voor nieuwe door Johnson aangestelde medewerkers. 'Geen enkele zichzelf respecterende minister zou zoiets doen', aldus Javid.
 
Naar verluidt konden Johnson en Javid het persoonlijk goed met elkaar vinden, maar lag Javid overhoop met Johnsons senior adviseur Dominic Cummings. Javid had binnen een maand zijn eerste begroting bekend moeten maken. Belangrijk in dit eerste Brexit jaar. Die taak is nu weggelegd voor zijn opvolger Rishi Sunak, tot vandaag onderminister van Financiën.
 
Niet alleen op het ministerie van Financiën was vandaag een stoelendans. Ook de staatssecretarissen verantwoordelijk voor Noord-Ierland en Bedrijfsleven konden opstappen. Net als de minister van Wonen en de staatssecretaris van Milieu. Ook de procureur-generaal, lid van de regering, werd bedankt voor zijn diensten. Goed om te weten in verband met de Brexit onderhandelingen: Dominic Raab blijft minister van Buitenlandse Zaken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/02/2020 - ...