Britten moeten rekening houden met een karige kerst

27/08/2021
 
Onlangs kwam naar buiten dat de Britten niet te veel op kalkoen moeten rekenen met de kerst dit jaar. Er zijn te weinig werknemers in de pluimvee industrie om voor een goede toevoer te zorgen. En de pluimvee industrie is niet de enige met personeelstekorten. Werkgevers zien zich geconfronteerd met grote problemen en vragen de regering Johnson dringend om actie. Ondertussen zijn er al lege schappen in de Britse supermarkten. 
 
Wie momenteel in Groot-Brittanniƫ boodschappen doet, merkt dat niet alle artikelen in de supermarkt voorradig zijn. Dan maar wat junkfood consumeren? Bij McDonald's kun je geen milkshakes en flessen water of cola meer krijgen. Nano's heeft 50 winkels verspreid over het land gesloten vanwege personeelstekorten bij de kippenleveranciers.
 
De grootste personeelstekorten doen zich voor in de bouw-, transport-, maak- en voedingssector. Ter illustratie: alleen al in de transportsector verlieten 25.000 chauffeurs hun baan eind 2020. Reden: de Brexit. Voor Europeanen is het lastiger geworden om te kunnen werken in Groot-Brittanniƫ. Zij hebben hun job en masse vaarwel gezegd en voorlopig slagen Britse werkgevers er niet in Britten te werk te stellen in de opengevallen functies. Ondanks de groei in het aantal betaalde vacatures. Niet alleen de Brexit speelt een rol in de personeelstekorten. Ook de tot voor een maand geleden geldende strenge coronamaatregelen hebben voor problemen gezorgd. Wie in contact was gekomen met iemand met Covid-19 moest zelf ook een tijd in zelf isolatie, ook bij een negatieve test.
 
De werkgevers voorzien dat de problemen in de bevoorrading ook hun impact zullen hebben met kerst, als er geen maatregelen worden genomen. Zij denken dan aan een versoepeling van de post-Brexit regels. De regering Johnson wil daar niets van weten en denkt dat hogere salarissen werknemers zullen stimuleren om de overstap te maken naar sectoren met personeelstekorten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/08/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft