Roemeense president ontvangt woensdag Keizer Otto Prijs

12/10/2020
 
De Roemeense president Klaus Iohannis neemt woensdag 14 oktober in de Duitse stad Magdeburg de Keizer Otto Prijs in ontvangst. Hij is dit jaar de laureaat die de prijs heeft gekregen voor zijn inspanningen om Europa te verenigen. 
 
De Kaiser Otto Preis is in 2005 in het leven geroepen door de Duitse stad Magdeburg die toen 1.200 jaar bestond en wordt om de twee jaar toegekend. De eerste persoon die de prijs in 2005 kreeg toegekend, was de voormalige president Richard von Weizsäcker. Onder andere Angezla Merkel (2011) en de OVSE (2015) waren andere laureaten. Het comité dat de prijs uitreikt, kende september 2019 de prijs toe aan Klaus Iohannis. Het comité roemt hem om het feit dat hij 'een overtuigde Europeaan is die Europese waarden als democratie en rechtsstaat voor alle Europeanen verdedigt'. Eigenlijk had Iohannis de prijs al in mei in ontvangst moeten nemen, maar dat ging toen niet door vanwege corona.
 
Voordat Iohannis in 2014 tot president werd verkozen, was hiburgemeester van de Roemeense stad Sibiu. In december 2019 werd hij herkozen. Iohannis heeft Duitse voorouders en is liberaal.
 
Meer weten over de Keizer Otto Prijs en wie Keizer Otto was? Voor het gemak, hoop ik, zijn de links naar Engelstalige pagina's. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/10/2020 - ...