Hoogoplopende spanning tussen Kosovo en Servië om kentekenplaten

28/09/2021
 
Sinds vorige week maandag blokkeren boze Serviërs in het noorden van Kosovo twee grensovergangen. Ze zijn boos, omdat de Kosovaarse regering heeft bepaald dat Serviërs uit Kosovo die terugkeren van een rit naar Servië hun Servische kentekenplaat moeten omwisselen voor die van Kosovo. Normaal moesten ze bij terugkeer een neutrale kentekenplaat voeren. Andersom geldt de verplichting voor Kosovaren om hun Kosovaarse kentekenplaat om te wisselen voor een Servische wanneer ze Servië binnenrijden al jaren.
 
In het noorden van Kosovo woont een grote Servische minderheid. Die minderheid heeft nauwe banden met moederland Servië. Servië erkent Kosovo niet als onafhankelijk land, maar ziet het nog steeds als onderdeel van Servië. Er zijn al jaren vredesgesprekken aan de gang, geïnitieerd door de EU. In 2020 leek de relatie te verbeteren toen beide landen plechtig hun handtekening zetten onder een samenwerkingsakkoord dat de Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump had uitgewerkt. Het heeft echter allemaal niet mogen baten. Dat Amerikaanse akkoord is momenteel een dode letter op papier en de gesprekken onder leiding van de EU blijven ook vruchteloos.
 
Ondertussen spelen beide landen het spel rondom de kentekenplaten hoog. De Kosovaarse premier Albin Kuti heeft speciale politie eenheden gestuurd naar de geblokkeerde grensovergangen in Brnjak en Jarinje om de veiligheid er te garanderen. De Servische president Aleksandar Vucic reageerde daarop met het sturen van gevechtsvliegtuigen en speciale legertroepen naar de grens met Kosovo. Hij hield ook spoedoverleg met de ambassadeurs van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië en het hoofd van de EU-delegatie voor de Balkan.
 
Tot een oorlog zal het niet komen, menen politieke analisten ter plaatse. Het wantrouwen jegens elkaar zal wel alleen maar meer toenemen. Ondertussen heeft het hoofd Buitenlandse Betrekkingen van de EU, Josep Borrell, gezegd dat de twee partijen hun geschil moeten uitpraten in Brussel, 'het enige platform waar al hun onderlinge geschillen op tafel kunnen komen'. De beide partijen lijken bereid dat te doen. Om de situatie niet verder uit de hand te laten lopen, zouden militairen van de KFOR vredesmacht van de NAVO de bewaking aan de twee geblokkeerde grensovergangen overnemen, melden Kosovaarse media. KFOR wil dat niet officieel bevestigen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/09/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft