Niks is zeker inzake gezondheidstoestand Kim-Jong un

21/04/2020
 
Is de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un ernstig ziek na een hartoperatie? Volgens CNN dat zich baseert op een onbekende Amerikaanse bron die over directe kennis zou beschikken wel. De Zuid-Koreaanse regering zegt van niets te weten. De Chinese staatsmedia schrijven niets over Kim-Jong un. Ondertussen moeten we het doen met geruchten, waarnemingen en het leggen van verbanden.
 
Kim Jong-un had normaal gesproken op 15 april in het openbaar moeten verschijnen om de verjaardag van zijn grootvader te vieren, Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea in 1948. Kim was nergens te bekennen, wat niet zijn gewoonte is op die dag. Er werd ook geen melding gemaakt van zijn aanwezigheid tijdens de laatste Noord-Koreaanse rakettest, vorige week. Waar hij normaal ook altijd acte de présence geeft. Kim is voor het laatst in het het nieuws verschenen op 12 april, op een ongedateerde foto.
 
Tot zover zijn opvallende afwezigheid. Wat weten we over zijn algemene gezondheidstoestand? Niet veel. Volgens de BBC is Kim 36 jaar en heeft hij al tijden hartproblemen. Die zouden zijn verergerd na zijn paardritten op Mount Paekt, een heilige berg voor de Kim-dynastie omdat daar de Noord-Koreaanse republiek werd uitgeroepen. Van die paardritten kennen we wel de beelden. Noch China noch Zuid-Korea ontkennen dat Kim een hartoperatie zou hebben gehad vanwege zijn hartproblemen, merkt de BBC op. Alhoewel zij het ook niet bevestigen. Zij zeggen echter geen indicatie te hebben dat hij ernstig ziek zou zijn, zoals her en der wordt beweerd.
 
Met zijn 36 jaar wordt Kim eigenlijk verondersteld het streng communistische land nog vele jaren te leiden. Wie hem moet opvolgen, mocht hij onverhoopt komen te overlijden, is niet direct duidelijk. Zijn zus Kim-Yo jong lijkt de meest aangewezen persoon. Zij is een volbloed lid van de Kim-dynastie en treedt de laatste tijd al meer in de openbaarheid. Kim heeft, naar het schijnt, ook een zoon. Die is voorlopig nog te jong om hem op te volgen.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/04/2020 - ...
 

Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft