Klimaatverandering valt niet alleen af te leiden uit stijging temperatuur

01/02/2022
 
Bij het kijken naar de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering letten we vooral op de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Maar dat is slechts één factor waaraan de klimaatverandering merkbaar is, zegt een team van Chinese en Amerikaanse wetenschappers. Het is ook noodzakelijk te letten op de luchtvochtigheid. En die blijkt de afgelopen decennia eveneens flink gestegen.
 
Om fenomenen als overstromingen, stormen en zware regenval beter te linken aan de klimaatverandering keken de wetenschappers niet naar de temperatuurstijging op aarde, maar naar de 'equivalent potential temperature' of theta-e. Deze geeft de energie in de atmosfeer weer die vrijkomt door de luchtvochtigheid. De mate van luchtvochtigheid is een belangrijke factor in het ontstaan van regen.
 
Tussen 1980 en 2019 is de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,79 graden Celcius gestegen. Kijken we echter naar de gemiddelde vochtigheidsgraad, dan blijkt die met 1,48 graden Celcius te zijn toegenomen. Zowat een verdubbeling dus. In te tropen is het effect nog sterker. Daar bedroeg de toename van de vochtigheidsgraad in die periode 4 graden Celcius. Die hogere vochtigheid daar draagt dus bij aan het ontstaan van zwaardere stormen en regenval elders op de planeet.
 
Deze constatering verandert gelijk het beeld van welke plekken op aarde het snelst opwarmen. Gekeken naar de temperatuurstijging springen Noord-Amerika en de poolgebieden eruit. Maar gekeken naar de vochtigheidsgraad is duidelijk dat de tropische wouden het sterkste effect van de klimaatverandering ondergaan.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/02/2022 - ...