Grotere dieren beter bestand tegen klimaatverandering dan kleinere

22/08/2022
 
Met de klimaatverandering is het niet alleen de vraag hoe mensen die gaan ervaren en het best doorstaan. Die vraag geldt ook voor alle dieren op aarde. Scandinavische wetenschappers denken te kunnen voorspellen welke zoogdieren het best toegerust zijn aan de hand van een analyse van populatiegegevens van 157 diersoorten die de aarde reeds bevolkten tijdens extreme weersomstandigheden in het verleden.
 
Hoe groter het dier hoe meer kans dat het zich goed weet aan te passen, aldus een gezamenlijke studie van biologen aan universiteiten in Noorwegen en Denemarken. Dit komt volgens hen doordat grotere zoogdieren, zoals de olifant en de tijger, langer leven en zich minder voortplanten. Zij hebben dus als het ware de tijd om zich op een veranderende leefomgeving in te stellen en eventueel een verandering in hun eigen leefgedrag te bewerkstelligen. 
 
Dit gaat niet op voor dieren met een kortere levensduur en die zich als een razende voortplanten, zoals bijvoorbeeld muizen en eekhoorns. Zij hebben geen tijd om te evolueren al naar gelang de klimaattoestand. Dit wil echter niet gelijk zeggen dat de kleinere dieren binnen een aantal decennia allemaal zijn uitgestorven.
 
Klimaatverandering gaat gepaard met fases en diversiteit in extreem weer. In het ene geval zal een kleinere diersoort veel last hebben van een bepaald type extreem weer door klimaatverandering. In het andere geval kan het juist een gunstige invloed hebben op de voortplanting.
 
De biologen hopen met hun analyse nu beter te kunnen voorspellen wat de impact van klimaatverandering op ecosystemen gaat zijn. Ook voor diersoorten waarvan weinig historische gegevens bekend zijn, zoals de Australische woylie  (borstelstaartkangoeroerat).
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/08/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft