Kosovo boos op Servië vanwege 'illegale levering' coronavaccins

29/12/2020
 
Kosovo en Servië proberen onder leiding van de VS en de EU een normale relatie te bewerkstelligen die uiteindelijk moet leiden tot Servische erkenning van Kosovo als onafhankelijke staat. Voorlopig zijn we daar nog ver vanaf gezien het meest recente dispuut tussen de twee landen over coronavaccins. 
 
Afgelopen vrijdag maakte de Servische president Aleksandar Vucic bekend dat de Servische meerderheid in het noorden van Kosovo zal worden ingeënt met het coronavaccin dat buurland Servië levert. Het punt is dat de Kosovaarse regering niet ervan op de hoogte was gesteld en dat geen enkele Kosovaarse instelling bij de vaccinatie betrokken is. De Kosovaarse regering beschouwt de vaccinaties dan ook als een illegale activiteit. De hoofdaanklager is een onderzoek gestart.
 
Het probleem bij dat onderzoek is dat niemand weet hoe de vaccins bij de Servische meerderheid is beland. Volgens de hoofdaanklager in het overwegend Servische Mitrovica, Shyqyri Syla, is de smokkel van geneesmiddelen en ongeautoriseerde vaccinatie een criminele daad. De minister van Buitenlandse Zaken van Kosovo, Meliza Haradinaj-Stublla, schreef in een Facebook post op zondag dat Servië de nationale veiligheid van Kosovo bedreigt en daarmee de normalisering van de relaties tussen beide landen.
 
Servië heeft de eerste Pfizer vaccins ontvangen. Kosovo verwacht de eerste dosissen niet voor lente 2021.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/12/2020 - ...