'Openbaar aanklagers Kosovo Tribunaal onthullen hun bewijzen niet'

25>/03/2022
 
Het Kosovo Tribunaal (of de Kosovo Specialist Chambers) in Den Haag buigt zich nu al meer dan een jaar over de aanklacht van oorlogsmisdaden tegen voormalig Kosovaars president Hashim Thaci en drie van zijn medestrijders tijdens de Servisch-Kosovaarse oorlog in 1999. De verdediging klaagt aan dat de openbaar aanklagers niet met bewijzen komen.
 
Thaci en de drie anderen werden november 2020 officieel aangeklaagd. Thaci stapte toen op als president van Kosovo om zijn zaak in Den Haag te kunnen bepleiten. Nog diezelfde maand belandde Thaci in de speciale gevangenis van het Tribunaal. Concreet worden de vier verdacht van oorlogsmisdaden tegen Servische tegenstanders. Thaci was toen hoofd van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (KLA). Alle vier ontkennen de beschuldigingen.
 
Afgelopen woensdag maakten de openbaar aanklagers bekend dat ze de aanklacht zullen uitbreiden met nieuwe gevallen van de vermeende oorlogsmisdaden. De verdediging reageerde met het verwijt dat de openbaar aanklagers wel van alles roepen, maar niet met bewijzen ervoor naar buiten komen.
 
De Specialist Kosovo Chambers vallen onder het Kosovaarse rechtssysteem, maar zijn gevestigd in Den Haag. De westerse bondgenoten van Kosovo waren bang dat onafhankelijke rechtspraak in deze zaak in Kosovo zelf niet mogelijk zou zijn. Veel Albanese Kosovaren zien het Tribunaal als een belediging voor de strijd voor een onafhankelijk Kosovo van Servië.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/03/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft